Värmebölja

Idag är det varmt, riktigt varmt. Vi har omkr. 26 grader och en ljummen vind. Ungarna har badat i poolen i trädgården, tidigare åt vi glass ute på altanen, och ikväll ska vi grilla. Semesterkänslor!!

 

Cirkus i stan

Gjorde en runda på ICA Maxi med två barn i förmiddags (mina egna barn förstås), och det var en mycket påfrestande upplevelse. Det började ganska bra, men efter en stund var lugnet som bortblåst. Sonen satte igång att skrika som en apa och dottern gick och plockade i varor vi inte skulle ha. Fick dem att lugna ner sig lite igen och fortsatte. Efter några minuter behövde dottern gå och kissa. Vi rusade ut till kundtoan och medan dottern kissade pillade sonen på allt som fanns inne på toaletten. Undrar hur mycket baciller han drog på sig där? Efter toabesöket vägrade sonen att sitta i kundvagnen. Resultatet var en ett-åring springande åt ett håll och tre-åringen åt ett annat med sin lilla kundvagn. Och jag hade fortfarande en del grejer kvar att handla... Till slut hade jag sonen skrikande under ena armen, den fulla kundvagnen i den andra handen och blicken strängt på dottern (som inte ville följa med åt rätt håll). När vi hade betalat skulle vi äta korv och sonen skulle få välling. Innan vi var färdiga hade jag både huvudvärk och slut på tålamodet. Varför är det alltid så här att handla ensam med båda barnen? Tack gode Gud att jag inte är ensamstående förälder... 

Nyckeln till glädje (källa till irritation)

Hemma hos oss utkämpas just nu en strid om nycklar. Vi vuxna måste ha dom då och då, och sonen vill ha dom hela tiden. Om han inte får ha dom lägger han sig ner på golvet och sparkar och skriker. Det låter som att man har begått ett allvarligt brott, som rån eller grov stöld åtminstone. När han sen får dom knatar han runt och grejar med nycklarna på alla möjliga olämpliga ställen. Vid varje tillfälle som jag behöver nycklarna springer han så långt bort som det bara går för att inte jag ska få tag i honom. Vad gör man åt detta egentligen...

Mors Dag

Hade en skön förmiddag, då maken och dottern var i stan och sonen sov.  En lång dusch kan vara rena lyxen för en småbarnsförälder...

Fick en klocka och halsband med matchande örhängen i present av maken. Jättefint!!

Planterade blommor vi fått av svärmor och ställde på altanen. Var ute med ungarna i trädgården. Sonen hävde in fulla spadar med sand i munnen. Undrar om han har fel på smaklökarna...

Vi åt kvällsmat ute på altanen. Det var fortfarande ljummet och soligt. Gott...

 

Nattarbete

Först blev jag störd i sömnen av dottern, som inte kunde sova utan låg i vår säng och trängdes. Vaknade flera gånger av att hon klättrade på mig. En gång väckte lilla katten mig med att jama och stryka sig mot makens underkläder (som låg på golvet). Lite senare hade katterna slagsmål under vår säng. Slängde ut båda katterna med flera svordomar någon gång vid 04.30.  Under hela natten hade jag dessutom vaknat massor av gånger för att det gjorde ont att svälja saliven. Vid 06.20 var båda barnen vakna, och sonen luktade INTE hallon...


Blivande sjukling?

Började känna halsont, värk i örat och allmän trötthet nu i eftermiddag. Suck... Ska jag bli sjuk nu igen?
Man orkar inte med ungarna så bra med en rejäl förkylning i kroppen, så jag hoppas att det inte blir mer än så här.
Förmodligen har jag haft lite haft lite för mycket på gång den senaste veckan, så nu när jag äntligen tar det lite lugnt hinner jag känna efter...Upp och ner i ett rasande tempo

Igår var en tung dag, med huvudvärk, tjat, gnäll och en gnagande trötthet. Många saker kändes hopplösa, pga brist på energi.

Idag har jag varit mycket piggare (sov hyfsat inatt), och ätit ordentligt (ingen huvudvärk), lyckats hålla humöret med ungarna nästan hela dagen, fått massor gjort hemma, läst ett överraskande mail, sett ett gripande program som fick mig att uppskatta min egen familj, kikat på semin i Eurovision Song Contest, och en del annat...

Livet är verkligen mycket antingen eller...

Stinkbomb - otack är världens lön...

Sitter i soffan och tittar lite på TV. Det är äntligen lugnt, ungarna sover. Lilla katten (som har fått extra mycket mat idag), och kommer upp i soffan för att lägga sig intill mig. Hon jamar och lägger sig till rätta. Sen kommer den. Stanken. Odören som nästan får mig att trilla ur soffan. Kattjäveln fiser så att det ryker! Imorgon blir det vatten och torrfoder till dig...

Utsövd? Knappast...

Vilken ovanligt tröttsam natt. Somnade gott vid 22.30, men vaknade när maken kom hem 23.50. Han somnade på två röda och snarkade som en tok. Gick ut till TV-soffan efter några minuters försök att ignorera bullret bredvid mig i sängen. Kunde knappt somna om, men till slut så... Vaknade igen vid 00.30 av att dottern kom upp till oss och ville sova där. Suck! Fick gå in och lägga mig i sängen igen, annars hade hon börjat väsnas så att lillebror också hade vaknat. Efter slagsmål om täcket och ett antal sparkar i ryggen somnade vi väl , kanske vid 01.30. Vid 05.30 var lilleman vaken... Som tur är har jag en snäll man som gick upp då, trots att han inte lagt sig förrän vid midnatt.   

Trött, trött, trött...

Vilken jobbig dag! Först en stressig morgon, sen en gnällig unge, regn, kall vind, en massa disk och tvätt, sand på hela hallgolvet, ketchup på köksgardinen, förstörda plantor, sonen kissade på golvet tre gånger, dottern ville inte sova, sonen skrek som besatt när jag skulle lägga honom (pga övertrötthet), plötsligt regn blötte ner stolsdynor och tvätt, osv.
Nu ska jag lägga mig!!!  ( Måtte jag få sova inatt...)

Godis är gott

Var ute vid stugan hos mormor och morfar tidigare idag. Barnen hade fått lite godis efter maten trots att det inte är lördag. Morfar vill gärna skämma bort dom lite... Dottern visste att det fanns mer godis och såg sin chans att lura åt sig mer. Hon spände blicken i morfar och sa:
" Kan jag få lite karamell, eller?

Gissa om han kunde säga nej till henne då? 

Träning ger färdighet

Dottern satt med oss och fikade hos mormor och morfar. Morfar berömde henne för att hon är så duktig på många saker, fast hon bara är tre år.
" Jag har tränat " sa dottern då.
Efter en liten stund fortsatte hon:
" Mycket..."

Insiktsfull, eller hur...

Håll i dig

Skulle skjutsa dottern till dagmamman häromdan. Hon hade med sig ett gosedjur, en delfin, när hon skulle sätta sig i bilen. Jag spände fast henne och gick för att sätta mig i förarsätet. Då säger hon till delfinen:
" Håll i dig, för mamma kör fort! "

Hm, är jag för duktig på att gasa när jag kör ibland, eller ?

Vem är tjejen?

Surfade runt lite på nätet. En bild av Alice Cooper kom upp på en sida relaterad till Facebook. Har sett den tusen gånger utan att tänka på det. Dottern sitter bredvid och säger plötsligt:
" Vad heter hon?"

Det är inte lätt för barn att förstå sig på det här med utseende och stilar...

Sångtävling

Dottern lyssnade på en cd med barnvisor. Jag satt och tittade när hon hoppade på en madrass och sjöng. Jag sjöng också lite på den låt hon just lyssnade på. Då slutar hon att sjunga och säger:
" Jag är bättre på och sjunga". Hon fortsatte sjunga.
Jag tystnar lite och funderar på varför hon sa så. Då slutar hon sjunga och säger:
" Du får sjunga nu".

Jag visste inte att det var en sångtävling...

Äntligen...

har vi fått tag i en ny diskmaskin! Den gamla pajade förra helgen, så nu har vi (jag) handdiskat sedan dess. Det är inte nyttigt för en som redan har eksem på händerna pga all handtvätt i tid och otid. Men idag har vi beställt en ny maskin från SIBA så den körs hem om några dagar. Yes! Jag längtar nästan efter att plocka i och ur maskinen...

Modern dans?

Dottern stod i duschen. Plötsligt började hon röra sig i en tokig, påhittad dans. Jag undrade varför hon gjorde så.
" Jag kissade i duschen! " blev det nöjda svaret.

Smörjning

Vi satt och åt tacos, en av dotterns absoluta favoriter. I vanliga fall kan det vara ett himla gnäll när vi ska äta, men idag sa hon:
" Du är min bästa kompis, mamma. Och du med, pappa."

Ibland är det väldigt lätt att göra sig populär...Kodknäckning

Vi satt och pratade om att gå ut. Maken tittade på motorcyklar på nätet och jag sa lite ironiskt:
" Skulle herrn kunna stänga av det där och följa med ut? "
Då säger dottern:
" Menar du att pappa ska följa med, eller? "Busig lillebror

Var på väg för att hämta dottern hos dagmamman. Sonen sov, och när jag väckte honom frågade jag:
" Ska vi åka och hämta storasyster nu? "
" Nä..." svarade han.
" Skojar du med mamma nu? " sa jag.
" Mm..."

Kluriga svar från en ett-åring, eller hur ...

Kommunikationsmiss

Var med barnen hos grannarna (lite längre bort på byvägen) och hälsade på. Vi fikade och sedan var barnen ute och lekte. När vi skulle hem frågade jag dottern om hon ville komma dit igen om två veckor. Hon tycker det är superroligt att vara hos dessa flickor i vanliga fall,men nu svarade hon:
" Nej."
Jag och den andra mamman såg förvånat på varann. Sedan slog det mig. Det var formuleringen som inte tilltalade. När jag  istället frågade om hon ville dit tidigare svarade hon:
" Jag vill inte gå hem. "

OK, nu är mamma med på resonemanget...

Värme och kyla

Igår hade vi "arbetsdag" i trädgården. Gräset klipptes, trimmern kördes, och vi räfsade och grejade långt in på kvällen.
Det blev riktigt fint till slut. Synd att sånt inte varar så länge...

Det var otroligt varmt hela dan igår, som en perfekt sommardag. Det ha varit fint i nästan två veckor nu, men idag slog det om. Det är så kalla vindar att man fryser som en hund.  Meteorologerna säger att det ska bli fint imorgon igen. Hoppas att de har rätt!

Grillpremiär

Nu har vi grillat för första gången i år. Det är så gott med grilldoften och att äta ute på altanen tillsammans med goda vänner. Sommarkänslor...  

Uppoffring

Dottern skulle få sitt lördagsgodis. Hon höll på och irriterade mig så att jag blev arg och snäste åt henne. Då bröt hon ihop och sa att hon inte skulle ha något godis. Jag försökte förklara varför jag blev arg, och då säger hon:
" OK, jag kan väl ta godis då..."

Skitsnack

Dottern skulle gå på toa för att bajsa. Gick och satte sig, och sa nästan direkt:
" Det kommer inget ".
" Inget? Inte ens kiss?" frågade jag.
" Nej, det var väl märkligt" svarade min lilla vältaliga dotter...

Utflykt

Var iväg på en tur med barnen igår. Åkte redan på morgonen och hade nästan hela bilen full med prylar, fast vi bara skulle vara borta en natt. Bilresan ner till vännerna tog ett par timmar, inklusive diverse stopp för att hämta fram napp, filt, frukt och för att tanka. Hemma hos vännerna lekte barnen och stimmade ganska rejält, så vi vuxna hade full sysselsättning. Var sedan en sväng på ett stort varuhus, liknande Gekås i Ullared, där vi shoppade loss ordentligt. Gjorde några riktiga fynd, bland annat fina kläder till mig och barnen. Dottern var salig över ett par rosa sandaler som lyste och blinkade när hon gick med dom på. När vi fikade busade dottern och hennes kompis så vi skämdes. Men de hade nog skoj...  Efter shoppingen åkte jag med barnen till deras mormor. Det blev en sen kväll. Ungarna ville inte sova ( som vanligt när man inte är hemma) och dottern slocknade inte förrän 22.30. Härligt! 

Denna dagen ett liv

Jo, så känns det. För min dag startade nästan mitt i natten. Sonen väckte mig vid 01.00, 02.15, 02.30 och 04.00.
När han vaknade vid fyra hade dottern precis kommit upp till oss, så det blev trångt i sängen med fyra personer där. Ungarna slogs och bråkade men somnade till slut om, kanske vid 04.45. Vid 05.50 var båda vakna igen, sen var det dags för någon av oss vuxna att stiga upp. Krävde att maken skulle gå upp (han hade ju dessutom stört mig med snarkningar hela natten), så jag fick slutligen sova till 07.15.

Sen åkte jag och handlade med dottern direkt efter frukosten och var tillbaka ungefär halv tolv. Snabb lunch, kaffe och sedan skulle maken till jobbet. Resten av dagen har gått åt till att tvätta, städa, diska och jaga på ungarna i trädgården.  Dottern somnade inte förrän 21.10 eftersom hon sov lite i eftermiddags. Nu återstår bara att packa inför morgondagens resa till släkt och vänner. Jag är laddad...

Spänning på hög nivå

Vi är på väg till barngympan med barnen. Dottern är förväntansfull och glad.
" Mamma, jag är spänd."
" Varför då? "'
" För det är avslutning på gympan."

Nästan så att man inte vågar åka dit, vad som helst kan ju hända... eller inte!!

Mamma vet bäst

Vi ska äta frukost. Det finns en sorts yoghurt på bordet som vi inte har hemma så ofta. Jag frågar om dottern vill ha sån istället för fil.
" Den är god, jag lovar. "
Dottern smakar på yoghurten och säger:
" Mamma, du har rätt. Den är god! "

Vilken sensation... Som om jag skulle lura i henne något superäckligt...

Tacksamhet

Läser just  " Mig äger ingen " av Åsa Linderborg. Det är en skildring av hennes uppväxt tillsammans med en alkoholiserad far. Modern stack med en annan man när Åsa var bara fyra år.  Åsas berättelse berör djupt in i hjärtat när hon beskriver  hur pappan försöker hålla en fin fasad utåt, medan den verkliga vardagen är  en hygienisk och hälsomässig misär. Det ligger inga lakan i sängarna, inga handdukar i badrummet, duscha och borsta tänderna regelbundet förekommer inte. Åsa har nästan inga kläder, middag äter de hos farmor och farfar under skammens tystnad eftersom de aldrig har någon middagsmat hemma, begrepp som nattdags, lördagsgodis eller veckopeng existerar inte. I allt detta dricker dessutom pappan stora mängder öl varje dag. Nästan alla pengar går till öl. Det avgörande för Åsas välbefinnande verkar ändå vara den innerlighet hennes far visar, trots alla övriga brister.  Han skäller inte, är alltid varm och generös med närhet. De sover i samma säng, tätt intill. Det är på något sätt de två mot världen. Funderingarna kommer förstås kring varför mamman lämnade sin dotter hos en missbrukande far. Hennes förklaring är att hon lämnade det finaste hon hade för att inte pappan skulle bli så ledsen att hon stack.

Jag känner en stor tacksamhet för att jag har haft en så bra, trygg och stabil uppväxt.

"Jobba, jobba, jobba"

Ja, alltså inte på det vanliga jobbet ( dvs skolan) utan hemma. Känns som om jag knappt suttit ner på hela dagen. Har jagat på lilleman i trädgården hela eftermiddagen. Pust! Han tror att man kan springa rätt ut från altanen, vill in garaget och rota bland olämpliga grejer som oljespill och dylikt, stoppar in sten och grus i munnen, försöker sticka från trädgården och vidare ut på åkern bredvid ( där det finns brännässlor, tistlar, ev. ormar), ställer sig i vägen när storasyster gungar så han håller på att få hennes fötter i ryggen eller ansiktet, smiter till grannarnas där det finns en dobermann (stor som en kalv), rotar i kitteln på framsidan där det finns jord och vatten, osv.  Det är inget fel på fantasin...   
Hämtning hos dagmamman (standardversionen)

Dottern leker i sandlådan.
" Nu ska vi åka hem. "
" Jag ska bara leka färdigt. Det tar bara några minuter (håller upp fyra fingrar). OK? "
" Nej, kom nu. "
" Gå din väg! "

Lyfter en skrikande unge till bilen...

Språklig groda

Dottern höll på att ta på sig kläderna. Tröjan krånglade för att svansen i håret satt ivägen. Hon blev ordentligt irriterad och utbrast:
" Det är den där jävla snodden!"

Hm... får erkänna att jag inte kunde låta bli att flina, men fattar samtidigt att det är mitt språkbruk som är boven...
Har faktiskt aldrig hört henne svära förut! Måtte det vara en engångsföreteelse...

Vaktbolaget AB

Idag har maken och jag haft fullt upp. Både dottern och sonen har roat sig med att springa iväg till grannarna titt som tätt. Det är hundar, kompisar, och leksaker som lockar. Eftersom vi varit ute nästan hela dagen blir det rätt många turer fram och tillbaka. Behöver nog inte motionera mer på några dar...


KF

Dottern kom upp till oss vid kl. 02.30. Vi somnade om. Vaknade  kl. 04.20 av att sonen pratade i sitt rum. Gick dit och upptäckte att han hade snurrat i sängen så att blöjan satt helt fel. Tur att han inte hade bajsat den senaste stunden. Bytte på honom och la mig igen. Vaknade flera gånger av att dottern sparkade mig i ryggen. Vid halvsjutiden var sonen färdigsövd och hade bajsat. Gick ner för att byta blöjan och släppte samtidigt in katten. Hon var hungrig så jag lade upp mer mat i skålarna. Katten slängde i sig mat. När blöjan var bytt och vi gått upp igen hörde jag en massa äckliga ljud i lillemans rum. Vår KF (kattfan) hade spytt på mattorna, båda mattorna såklart...

"Smicker"

Dottern håller på och leker med en rockring, men vet inte riktigt hur man ska göra för att rocka. Säger till mig att jag ska visa. Eftersom jag inte är så bra på det säger jag att det inte är någon idé. Då vänder hos sig till pappa och säger:
" Du som är bra på allt, du kan väl visa då..."

Snacka om att fjäska vid rätt tillfälle!

Om att ha åldern inne

Sitter vid frukostbordet. Har tagit fram tepåsarna. Dottern vill ha av en ny sort, Indian Spice, som har en rosa påse.
" Jag antar att det är lite syrligt, men jag vill ha det ändå. Jag kan dricka det nu för jag är tre år. "

Behöver jag tillägga att allt ska vara rosa för tillfället?? 

Varför IKEA var fel plats att vistas på idag


1 Nästan alla var lediga
2 Det var nyss löning
3 Det regnade

Att man inte tänkte på det tidigare...

Många var vi...

... som tänkt äta lunch på IKEA idag. Det gick knappt att hitta bord, och när vi äntligen lyckades var det minst en kvarts väntetid i kön för att beställa mat. Då insåg jag att vi dessutom glömt skötväskan i bilen. Suveränt! Det var redan sent och sonen hade varken sovit eller ätit sedan morgonen. Han behövde mat snabbt och en ny blöja. Maken gick iväg med dottern för att köpa mat. Efter att ha försökt underhålla lilleman med min plånbok i mer än tio minuter gick vi över till att greja med mitt läppbalsam. Då till slut var de andra tillbaka med maten. Tro inte att sonen ville äta sin mat, men däremot petade han i sig lite bröd, någon köttbulle och lite morot från pappas lunch. Sedan var det dags för toakön... 

Underhållning?

Såg en del på " Sanningens ögonblick " igår. Vilken programidé! Här går folk ut och avslöjar en massa skit som de gjort, sagt, tycker och tänker om det mesta. En kille berättade att han egentligen gillade blondiner (hans tjej var brunett), att han önskar att hon hade silikonbröst, att han snott pengar av henne, att han blivit sparkad från ett jobb, att han varit otrogen, osv. Vad hände mellan dom när programmet var slut?? Är det detta som kallas underhållning? Jag mår illa!!

Positivt tänkande

Sommar... hm... nu regnar det igen! Men förhoppningsvis slutar det väl snart. Ska ändå var inomhus en stund när vi fixar en del inne i stan.

Inatt har det hänt ytterligare en gång - barnen har sovit rekordlänge - så vi har fått sova nio och en halv timme i sträck.
Det ni!!


Snart sommar...

Idag har jag planterat pelargoner och ställt på altanen. Att en sån liten grej kan ge så mycket glädje! 
Ska måla trädgårdsmöblerna i dagarna så de kan ställas ut på altanen också. Sen håller jag tummarna för att det blir fint väder...

Trots, trots och mer trots

Var och veckohandlade mat på ICA Maxi i stan tillsammans med den alltid lika smidiga dottern...

När vi hade tittat lite på barnkläder och jag ville gå vidare för att handla maten satte hon sig på tvären. Hon ville ha nya solglasögon, men faktum är att hon har minst två par hemma. Jag protesterade, men det hjälpte ingenting. Blev trött på tjafset och sa att jag skulle gå vidare och att hon fick stanna där själv om det inte passade. I vanliga fall brukar jag göra så, men sen komma tillbaka efter en kort stund och kolla så att hon är kvar. Idag väntade jag en bra stund innan jag checkade läget. Då hittade jag inte henne! Blev lite stressad, men såg en av de anställda på affären och bad om hjälp. Hittade henne någon minut senare nere vid frukt och grönt. Hon verkade inte bry sig det minsta om att jag hade gått iväg... Hur ska man bete sig då? Jag menar, visst borde man låta henne leta och inse att hon måste lyssna, men hon är ju bara tre år. Det finns ju en säkerhetsrisk ute bland folk om man tänker på all kriminalitet riktad mot barn. Snacka om att man blir kluven. Visst vill man vara konsekvent, men det finns ju som sagt en hel del äckliga typer som skulle kunna ta tillfället om det ges. Goda råd, nån?

RSS 2.0